Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Pečieme

28. 5. 2013

Nebo v ústach

Nebo v ústach21.07.2007

PRE CELÚ RODINU, ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT

 




CESTO:
8 vajec
1 rastlinný tuk
300 g práškového cukru
120 g kokosu
2 lyžice kakaa
100 g hrubej múky
2 hrsti nasekaných orechov

 

 

 

 

PLNKA:
100 g kryštálového cukru
400 ml mlieka
2 žĺtky
1 Zlatý klas
1 maslo
POLEVA:
2 biele čokolády
6 lyžíc oleja
250 g marhuľového džemu


 

POSTUP:

1.       Žĺtky vymiešame s cukrom a rastlinným tukom. Pridáme 1/2 snehu z bielkov, kokos, orechy, kakao, múku a nakoniec zvyšný sneh z bielkov. Cesto dobre vymiešame, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme.

2.       PLNKA: Cukor na panvici skaramelizujeme a zalejeme 200 ml mlieka. Krátko povaríme, kým sa karamel nerozpustí. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame žĺtky a Zlatý klas. Vlejeme do karamelu a povaríme 3 minúty. Do vychladnutej zmesi vmiešame maslo.

3.       Koláč potrieme džemom, natrieme krémom a polejeme čokoládovou polevou z bielej čokolády.

 

elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 18 – 25 minút

 

 

 

 

Snehový koláč

Snehový koláč03.07.2007
PRE CELÚ RODINU; ČAS PRÍPRAVY: 55 MINÚT


150 g práškového cukru
5 vajec
150 g masla (môže byť aj rastlinný tuk)
1 kypriaci prášok do pečiva
100 ml vlažného mlieka
250 g výberovej polohrubej múky
100 g marhuľového džemu na potretie n 250 g kryštálového cukru n 1 lyžica citrónovej šťavy n 50 g mandľových lupienkov na ozdobenie

 

 

 

POSTUP:

1.       Cukor vymiešame s piatimi žĺtkami a maslom. Postupne pridáme mlieko, prášok do pečiva a múku.
20 minút

2.       Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry. Na upečené, ešte teplé cesto natrieme marhuľový džem.

15 minút

3.       Pripravíme si sneh z piatich bielkov, kryštálového cukru a citrónovej šťavy. Nanesieme ho na koláč, povrch posypeme lupienkami mandlí a rýchlo dáme dopiecť pri 180 – 200 °C na 5 – 7 minút.
20 minút

 

 

 

 

 

 

Omeleta z ovsených vločiek

14.05.2007
Omeleta z ovsených vločiek4 PORCIE; ČAS PRÍPRAVY: 25 MINÚT

150 g ovsených vločiek
200 ml mlieka
2 vajcia
20 g cukru
250 g jabĺk
olej na vyprážanie
4 lyžice lekváru (podľa chuti)
150 g tvarohu
2 lyžice práškového cukru
2 lyžičky škorice
soľ

 

POSTUP:

1.       Ovsené vločky zalejeme horúcim mliekom. Pridáme vajcia, cukor, postrúhané jablká a trošku soli.

2.       Všetko spolu premiešame a na panvici na rozpálenom oleji pečieme z tejto zmesi malé omelety.

3.       Upečené omelety spájame lekvárom po dve. Pred podávaním ich posypeme tvarohom a práškovým cukrom, do ktorého zamiešame trocha škorice.

NÁŠ TIP:

Na obmenu chuti pri príprave zmesi cukor môžete nahradiť medom a do jabĺk pridajte napríklad hrozienka.

 

 

 

 

Židovské buchty

22.04.2007
Židovské buchty8 PORCIÍ, ČAS PRÍPRAVY: 35 MINÚT

 

1,5 kg bielej kapusty
1 kg polohrubej múky
1–2 lyžice husacej alebo kačacej masti
250 g pomletých orechov
100 g práškového cukru
soľ

 

POSTUP:

1.       Kapustu nastrúhame a posolíme, aby pustila trochu šťavy. Pridáme polohrubú múku, ale len toľko, aby sme mohli vypracovať cesto.

2.       Rozvaľkáme ho na hrúbku 2–3 cm a narežeme ostrôžkou alebo nožom na pásy široké asi 10 cm. Potom z každého pásu osobitne režeme obdĺžniky široké 3–4 cm. Uvaríme ich v slanej vode. Pomocou sitka uvarené tašky vyberieme a hneď pokvapkáme husacou alebo kačacou masťou.

3.       Na tanieri ich posypeme pomletými orechmi zmiešanými s práškovým cukrom.

NÁŠ TIP:

Tašky môžete pokvapkať aj obyčajnou bravčovou masťou alebo olejom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výborný makový koláč

11.04.2007
Výborný makový koláčPRE CELÚ RODINU; ČAS PRÍPRAVY: 90 MINÚT

 


1 pohár (200 ml) kryštálového cukru
7 vajec
6 lyžíc teplej vody
2 poháre polohrubej múky
2 poháre maku (nepomletého)
1/2 balíčka kypriaceho prášku
PLNKA:
400 ml mlieka
1 pohár kryštálového cukru
1 Zlatý klas
250 g masla
POSÝPKA:
100 g posekaných vlašských orechov
1 lyžica masla
1/2 balíčka vanilínového cukru
2 lyžice kryštálového cukru


 

 

POSTUP:

1.       Cesto: Cukor, 6 žĺtkov a teplú vodu vymiešame dopenista, postupne pridáme sneh zo 7 bielkov, preosiatu múku s kypriacim práškom a nepomletý mak. Cesto rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech a upečieme. Vychladnuté cesto pozdĺžne prekrojíme.
20 minút

2.       Plnka: V mlieku rozmiešame 1 žĺtok, cukor, Zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Keď vychladne, pridáme do nej zmäknuté maslo a vymiešame v mixéri. Väčšiu časť plnky natrieme na prvý plát cesta, prikryjeme druhým plátom a naň natrieme zvyšok.
25 minút

3.       Posýpka: Orechy opražíme na 1 lyžici masla, pridáme vanilínový a kryštálový cukor. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť (nie skaramelizovať). Vychladnutú posýpku rovnomerne rozdelíme na celý povrch koláča.
15 minút

 

 

 

Detský dezert

16.03.2007
Detský dezertPRE CELÚ RODINU; ČAS PRÍPRAVY: 40 MINÚT

 


2 balíčky dlhých piškót
1 l ovocnej šťavy (aj zo zaváraného ovocia)
2 balíčky Zlatého klasu
kryštálový cukor (na prípadné zahustenie sirupu)
kompótový mix (2 konzervy po 700 g)
250 ml šľahačky
granulované kakao
čerstvé ovocie na ozdobenie
NÁPLŇ:
500 g tvarohu
5 lyžíc práškového cukru

 


 

 

POSTUP:

1.       Kompótový mix prelejeme cez sitko a necháme odkvapkať. Zo šťavy pripravíme puding. Ak by bolo šťavy menej než liter, obsah dolejeme vodou a zahustíme cukrom podľa potreby.
15 minút

2.       Na dno menšieho plechu (40 × 30 cm) poukladáme piškóty a na ne navrstvíme kompótové ovocie. Dezert zalejeme pripraveným pudingom, odložíme na chladné miesto a necháme stuhnúť.
15 minút

3.       Po vychladení dezert potrieme tvarohovou náplňou. Nakrájame na úhľadné kocky, ozdobíme šľahačkou, kakaom a čerstvým ovocím.
10 minút

NÁŠ TIP:

Tvaroh môžete zlepšiť pridaním vanilínového cukru, citrónovej kôry a dvoma lyžicami kyslej smotany.

 

 

 

Banány v palacinke

03.03.2007
Banány v palacinke3 PORCIE; ČAS PRÍPRAVY: 55 MINÚT

 


 

6 banánov
200 g masla
2-3 lyžice kryštáloveho cukru
3 – 6 lyžíc rumu
CESTO:
100 g hladkej múky
1 vajce
2 lyžice roztopeného masla
1 lyžica cukru
štipka soli
250 ml mlieka


 

 

 

 

 

POSTUP:

1.       Z múky, vajca, mlieka, roztopeného masla, štipky soli a cukru si pripravíme palacinkové cesto. Necháme ho asi 1 hodinu odstáť a potom z neho urobíme čo najtenšie palacinky.
25 minút

2.       Na panvici necháme skaramelizovať cukor, pridáme maslo, rum a dobre premiešame. Pridáme banány prekrojené na polovicu a necháme krátko prehriať.
15 minút

3.       Hotové banány zabalíme do palaciniek. Poukladáme ich do pekáčika, pridáme kúsok masla, posypeme cukrom, pokvapkáme rumom a krátko zapečieme.
15 minút

elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 10 – 12 minút

 

 

 

Pudingový koláč

06.01.2007
Pudingový koláčPRE CELÚ RODINU; ČAS PRÍPRAVY: 55 MINÚT

 


CESTO:
5 celých vajec
250 g práškového cukru
100 ml oleja
100 ml vlažnej vody
250 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
2 lyžičky kakaa
2 lyžičky oleja
PLNKA:
750 ml mlieka
3 Zlaté klasy
4 lyžice cukru
POLEVA:
2 kyslé smotany
4 lyžice cukru
ovocie na ozdobenie (podľa chuti)


 

 

POSTUP:

1.       Celé vajcia vymiešame s cukrom do penista (najlepšie vyšľahať mixérom asi 10 minút), pridáme vodu, olej, múku a prášok do pečiva. Vypracujeme cesto.
25 minút

2.       2/3 cesta vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Do zvyšného cesta pridáme kakao rozmiešané v dvoch lyžiciach oleja. Dobre premiešame a cikcakovito vylejeme na biele cesto. Zo Zlatých klasov a z mlieka uvaríme puding a vlažný ho pomocou lyžice porciujeme na cesto. Koláč upečieme.
20 minút

3.       Na teplý koláč rozotrieme vymiešané smotany s cukrom. Vychladnutý koláč posypeme instantným kakaom alebo škoricou, prípadne ozdobíme malinami.
10 minút

 

 

 

Gaštanové guľôčky

Gaštanové guľôčky29.12.2006
60 KUSOV, ČAS PRÍPRAVY: 20 MINÚT

 


500 g gaštanového pyré (2 kocky)
150 g detských piškót
150 g práškového cukru
2 balíčky vanilínového cukru
125 g masla
1 balíček olúpaných mandlí na ozdobenie
pár kvapiek rumu
POLEVA:
100 g čokolády
40 g stuženého tuku
1 lyžica oleja

 

 


 

 

 

POSTUP:

1.       Gaštanové pyré zmiešame s pomletými detskými piškótami a maslom. Pridáme práškový a vanilínový cukor. Hmotu odložíme do chladu asi na dve hodiny.

2.       Rukami tvarujeme guľôčky s priemerom asi 2,5 cm a ukladáme na mastný papier na pečenie.

3.       Pripravenou polevou oblievame každú guľôčku tak, že malou lyžičkou nalejeme polevu zvrchu, aby nerovnomerne stekala. Spodná časť ostane bez polevy.

4.       Do každej guľôčky vložíme olúpanú mandľu.

5.       Servírujeme v malých papierových košíčkoch.

 

 

 

 

Plnené medové srdiečka

Plnené medové srdiečka21.12.2006
40 KUSOV, ČAS PRÍPRAVY: 1,5 HODINY

 


CESTO:
2 väčšie lyžice medu
450 g hladkej múky
130 g práškového cukru
80 g masla
2 vajcia
1 lyžička medovníkového korenia
1 lyžička sódy bikarbóny
PLNKA:
1 lyžica medu
250 g rozmrvených piškót
za hrsť mletých orechov
3 lyžice ríbezľového džemu
3 lyžice rumu
1 lyžica kakaa


 

POSTUP:

1.       Z jednotlivých ingrediencií vymiesime cesto, ktoré necháme 3 hodiny odpočívať. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme srdiečka. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme piecť do vyhriatej rúry.

2.       Všetky suroviny na plnku vymiešame spolu. Ak sa nám zdá plnka hustejšia, pridáme asi 150 ml vody.

3.       Upečené srdiečka natierame plnkou a zlepujeme. Nakoniec srdiečka namáčame v čokoláde a prípadne dozdobíme farebnou posýpkou.

elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 15 – 20 minút

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medailóniky v zemiakovom župane

07.11.2006
Medailóniky v zemiakovom župane4 PORCIE
ČAS PRÍPRAVY: 55 MINÚT (BEZ MARINOVANIA)

 


600 g bravčovej sviečkovice
1 lyžička dijonskej horčice
1 čili paprička
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička nasekanej bazalky
CESTO:
3 veľké zemiaky
2 strúčiky cesnaku
1 mladá cibuľka
1 vajce
soľ
3 lyžice hladkej múky
čierne mleté korenie
1 lyžička nasekaného majoránu
5 lyžíc mlieka
olej


 

POSTUP:

1.       Horčicu rozšľaháme s olivovým olejom, pridáme nadrobno nasekanú bazalku, čili papričku a dobre rozmiešame. Mäso opláchneme, osušíme a nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm.
10 minút

2.       Zemiaky umyjeme, očistíme a nastrúhame. Vodu čiastočne zlejeme, pridáme soľ, korenie, roztlačený cesnak, majorán, nadrobno nasekanú cibuľu a hladkú múku. Všetko dobre premiešame a podľa potreby zriedime mliekom.
25 minút

3.       Mäso vyberieme z marinády, tak aby jej zostalo na mäse čo najmenej, a obalíme v zemiakovom cestíčku. Na panvici rozpálime väčšie množstvo oleja a medailóniky z oboch strán opražíme. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.
20 minút

 

 

 

 

Babkine buchtyBabkine buchty

08.10.2006
PRE CELÚ RODINU; ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT

 

1 kg polohrubej múky
200 ml vody
4 lyžice sušeného mlieka
kvasnice
3 lyžičky cukru
350 ml oleja
1 kypriaci prášok do pečiva
6 žĺtkov
slivkový lekvár
soľ

 

POSTUP:

1.       Sušené mlieko rozrobíme s 200 ml vlažnej vody a pridáme kvasnice.

2.       Pripravíme si cesto a necháme ho 2 hodiny kysnúť.

3.       Cesto jemne rozvaľkáme, rozdelíme na štvorčeky, plníme slivkovým lekvárom a vytvarované buchty kladieme tesne vedľa seba.

4.       Na vymastenom plechu buchty necháme ešte chvíľu kysnúť.

elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3 čas pečenia: 30 – 40 minút

 

NÁŠ TIP:

Po upečení potrite buchty olejom, aby boli vláčne.

 

 

 
Reklama

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.